YOUTH ACTIVITIES
FIFA WC 2014 BRASIL
KEEPERCOACHING USA

‘Niet alle topkeepers kunnen opbouwen als Valdés’

De speculaties over de opvolging van Víctor Valdés zijn alweer ruim een week in volle gang. Sinds de 31-jarige doelman van Barcelona bekend maakte zijn in 2014 aflopende contract niet te verlengen, worden tal van topkeepers genoemd als mogelijke vervanger. Van David De Gea (Manchester United) en Manuel Neuer (Bayern München) tot Thibaut Courtois (Atlético Madrid, gehuurd van Chelsea).
'Maar die worden vooral opgevoerd op basis van naam en status', stelt Frans Hoek in gesprek met Voetbal International. 'Zij hebben lang niet allemaal hetzelfde profiel als Víctor Valdés. Die kan ver van het doel keepen en is in staat als elfde veldspeler mee op te bouwen. Courtois heeft bijvoorbeeld wel de lengte en uitstraling, maar heeft weer níét de opbouwende capaciteiten van Valdés…'. De 56-jarige keeperstrainer van het Nederlands elftal was in het verleden de coach van Valdés bij Barcelona. De aanvallende huisstijl van de Catalaanse grootmacht vraagt ook bijzondere capaciteiten van de doelman. 'Het werk van Valdés bij Barcelona bestaat voor tachtig procent uit opbouwen, de overige twintig procent uit het traditionele keepen. Je krijgt héél weinig schoten te verwerken. Dat maakt het lastig je als keeper te onderscheiden.'
Iker Casillas 'De inbreng van Valdés is heel bepalend voor het elftal', vervolgt de Nederlandse oefenmeester. 'De Spaanse ploeg bestaat voor een groot deel uit voetballers van Barcelona, ook de achterhoede. Maar met Iker Casillas op doel is de manier van spelen toch anders. Casillas zal onder druk altijd de lange bal spelen in plaats van op te bouwen. Dat is een groot verschil.'
Aangaande de opvolging van Valdés in Camp Nou, mogelijk al komende zomer, moet Barcelona vooral letten op de voetballende kwaliteiten. Op basis daarvan zouden Michel Vorm (Swansea City), Kenneth Vermeer (Ajax) en voormalig Barça-goalie Pepe Reina (Liverpool) in aanmerking komen. De kandidaten hoeven dus niet per definitie bij een topclub onder contract te staan óf vaste international van hun land te zijn.
'Wie ik Barcelona zou aanbevelen?', herhaalt Hoek de vraag. 'Dat ga ik niet hardop zeggen. Maar ik heb een topvijf en daar staan ook minder bekende namen in. Met goed scoutingswerk zal Barça erin slagen een keeper te vinden die aan de eisen voldoet.' (Vincent Okker).